AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANI FATMA BETÜL SAYAN KAYA
"EŞİNDEN ŞİDDET GÖREN ERKEKLERİMİZ DE VAR"
“MÜFTÜLERE NİKAH KIYMA YETKİSİNİN VERİLMESİ SULANDIRILIYOR”
50 Anadolu Kanalıyla birlikte TRT HABER’den canlı olarak yayınlanan, Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan’ın hazırlayıp sunduğu “Anadolu Soruyor” programının konuğu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya oldu.
Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Gazeteci Sinan Burhan’ın moderatörlüğünü yaptığı programda, Kanal Urfa Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Toru, Kanal Fırat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık ve Altaş TV Genel Yayın Yönetmeni Doğan Deniz’in sorularını cevaplandıran Bakan Fatma Betül Sayan Kaya Ülke gündemi ve Bakanlığın çalışmalarıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
“TURİZMİ OLUMSUZ ETKİLEMEK İSTİYORLAR”
"Türkiye'ye seyahat edecek kadınların tehlikede olduğu" iddiasıyla Forbes dergisinde yayımlanan makaleye ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Fatma Betül Sayan Kaya, “Forbes dergisinin haberiyle ilgili Kültür Bakanlığımız güzel bir açıklama yaptı. Hiçbir bilimsel veri olmadan yapılmış bir sıralama bu. Son zamanda özellikle darbe sürecinde de gördük ki Türkiye üzerinden birtakım oyunlar oynamak istediler. FETÖ’nün arkasında birçok farklı odak olduğunu gördük. Darbenin hemen ardından birçok ülkenin Türkiye’ye geçmiş olsun dileklerini iletmekte geç kalması. Daha sonra Ekonomik olarak Türkiye’yi bekledikleri dar boğaza sokamadıklarını görmek maalesef üzülerek görüyoruz ki birçok ülkenin bu oyunda parmağının olduğunu ortaya koydu. Ekonomik olarak da Türkiye’yi dar boğaza götüremediler. Türkiye yaşadığı darbe girişimine rağmen bir gün sonra bankası açılmış borsaları faaliyet göstermiş hiçbir duraksama yaşamadan ekonomik faaliyetlerine devam eden bir ülke. Turizm Türkiye’nin önemli bir gelir kaynağı. Bu yapılan açıklamanın tamamen maddi olarak turizmimizi olumsuz şekilde etkilemek için yapıldığını düşüyorum. Türkiye turizmde de son 15 yılda yakaladığı ivmeyi inşallah bundan sonra artırarak devam edecek” dedi.
“KADIN OLMADAN SİYASET EKSİK KALIYOR”
Kadınlara siyasette yeterince yer verilmediği eleştirisini haksız bulduğunun altını çizen Bakan Sayan Kaya, “2002 yılında Ak Parti kurulduğu günden beri kadın ve gençlere hep en ön sıralarda yer verilmiştir. Ak Parti iktidara geldikten sonra kadın milletvekili sayısı yüzde 14,8’e çıktı. Ak Parti’de siyaset yapan bir kadın olarak söylüyorum ki Ak Parti’de Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde kadınların rolü hep arttı. Bunun devam edeceğini düşünüyorum. Yerel seçimlerde, kadın Belediye Başkanlarımız, Kadın Belediye Meclis üyelerimizin sayısının artacağını düşüyorum. Yine genel seçimlerde de Kadın Milletvekillerimizin sayısı hep artacaktır. Başörtülü kadınlar hiçbir ayrımcılık yapılmadan 7 Haziran seçimlerinde seçildiler. Kadın olmadan siyaset eksik kalıyor. Bütün meclislerde bunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.
“EĞİTİMDEKİ BAŞARI ORANLARI ARTTI”
Kimsesiz çocuklara yönelik yapılan hizmetleri anlatan ve büyük bir dönüşüm yaptıklarını vurgulayan Bakan Fatma Betül Sayan Kaya, “Çocuklarımız daha önce koğuş sisteminde olan yurtlarda kalırken şimdi çocuk evleri, sevgi evleri dediğimiz evlerde kalıyorlar. Tüm yurtlarımızı bu yılın sonuna kadar ev tiplerine dönüştüreceğiz. Burada çocuklar çok daha sağlıklı çok daha huzurlu bir şekilde yaşayacak. Koruyucu aile modelimizi de güçlendirmek istiyoruz. Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde gerçekleştiriyoruz bu modeli. Çocuklarımızı aile yanına göndermek istiyoruz. Ekonomik sebeplerden dolayı ailesinin yanından kopmak zorunda kalan çocuklara da aile yanında destek veriyoruz. Ailelerinden kopmadan aile yanlarında destekliyoruz. 95 bin çocuğumuza bu şekilde destek veriyoruz. Yurt modelinden ev tipi modeline geçiş bizim için gerçekten çok büyük bir başarı. Bugün evlerde kalan çocukların eğitimdeki başarı oranları çok daha fazla. Biz onlara siz çalışın hayal kurun biz de destekleyelim diyoruz. Ev tipi modelinde çocuklar daha özel ilgi görüyor. Daha da sağlıklı yetiştiklerine inanıyoruz. Lisanslı sporcularımız var, müzik aleti çalan çoğu çoğumuz var. Yeteneği olanlar zaten devam ediyorlar” dedi.
“ŞİDDETE UĞRAYAN ERKEKLERİMİZ DE VAR”
Kadına yönelik şiddet olaylarına da değinen Bakan Sayan Kaya şiddet olaylarına sıfır toleransla yaklaştıklarını belirtti. Bakan Sayan Kaya, “Şiddet bir insanlık suçudur. Biz şiddete karşı sıfır tolerans ilkesiyle hareket ediyoruz. Kadın yada erkek hiçbir şekilde şiddeti kabul etmiyoruz. Gerekli yasal düzenlemelerimizi yaptık. Öncelikli hedefimiz kadınları şiddetten korumak. Şiddete uğradığı takdirde kadınlarımıza destek olmak. Şiddete uğrayan kadınlarımız öncelikle il müdürlüklerimize başvura bilirler 250 ilçede sosyal hizmet tesislerimiz var 49 farklı ilde şiddeti önleme ve izleme merkezlerimiz var. Oralara başvura bilirler. Bu merkezlere fiziksel olarak gidemeyenler ALO 183’e başvura bilirler. Aynı zamanda 155 – 156 – 112’yi de arayarak kadınlarımız başvura bilirler. 183 7/24 destek verdiğimiz bir hattımız. ŞÖNİM’lerimizin sayısını bu yıl içerisinde artırmayı planlıyoruz. Kadınlarımız uygun gördükleri takdirde kadın konuk evlerinde kalabiliyorlar. Türkiye’de 80 şehirde kadın konuk evimiz var. Şiddetle mücadele anlamında kapsamını genişlettiğimiz elektronik kelepçe uygulamasını İstanbul Bursa Antalya ve Gaziantep’de uygulayacağız. Elektronik kelepçe uygulamasıyla anlık müdahale ile kadın ve erkeklerimizin zarar görmesini engelleyeceğiz. Şiddete uğradığını söyleyen erkeklerimiz de var” dedi.
“GÜÇLÜ AİLE, GÜÇLÜ TOPLUM”
Ailenin kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Bakan Sayan Kaya, tüm çalışmaları aile odaklı yaptıklarını belirterek, “Biz güçlü aile güçlü toplum diyoruz. Bütün hizmetlerimizi aile eksenli olarak gelişiyoruz. Yaşlılarımıza, engellilerimize verdiğimiz hizmetlerde önceliği aile yanında vermeye özen gösteriyoruz. Ailelerinin yanında daha mutlular. Aileyi güçlendirmek için kadınlarımızı güçlendirmemiz gerekiyor. Çünkü ailenin direği kadın. O yüzden güçlü aile güçlü kadın diyoruz. Aile eğitim programlarımız var yaklaşık 700 bin kişiye eğitimler verdik. Evlenmeden eğitim programlarımız var. Belediyeler birliğiyle yaptığımız protokolle tüm illerde evlilik öncesinde eğitimlerimiz oluyor” ifadelerini kullandı.
“ASDEP SONUÇLARI ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA AÇIKLANACAK”
Ailelere yönelik yapılan çalışmaları tek tek anlatan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayan Kaya, “Boşanma Süreci Danışmanlığımız var. Burası 3 aşamada çiftlere hizmet veren bir sistem. Başvuran çiftlerde yüzde 38’nin boşanmaktan vaz geçtiğini görüyoruz. Aşabilecekleri bir durum varsa biz destek oluyoruz. Aileleri güçlendirmek için pek çok proje yapıyoruz. Aile Sosyal Destek Projesini hayata geçirdik. Personellerimiz vatandaşların evlerine giderek ihtiyaçlarını tespit ettikleri ve hangi ihtiyaçları varsa onları o kurumlara yönlendiriyoruz. 1500 ASDEP Personelimiz 81 ilde hizmet veriyor. Bu senede de ASDEP mülakat sürecindeyiz 30 kadar ilde mülakatlarımız tamamlandı. Şuan onların mülakat aşaması var. Önümüzdeki hafta bir kısım illerin mülakatlarını açıklayacağız. Buradan da bu müjdeyi vermiş olayım. 1500 yeni personel istihdam edeceğiz” dedi.
“LAİKLİKLE İLGİSİNİN OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM”
Müftülere verilen nikah kıyma yetisinin sulandırıldığını belirten Bakan Sayan Kaya, “Yeni bir yapılacak kanunla il ve ilçe müftülerine nikah kıyma yetkisinin verilmesi gündemde laikliğe aykırı olduğuna katılmıyorum. Laiklikle ilgisi olduğunu da düşünmüyorum. Bu konuyu sulandırdıklarını düşünüyorum. Dünyanın pek çok ülkesinde kiliselerde nikah kıydırıla biliniyor. Burada kişinin isteğiyle olacak. İster müftüye gidip nikahını kıydıracak isterse de eskiden olduğu gibi belediye memurunda nikahını kıydıra bilecek. Bence bu bir yapay gündem. Bence kanun tasarısının metnini de iyi şekilde okumadıklarını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
“AİLE HEKİMLERİ TARAFINDAN DURUM TESPİTİ YAPILACAK”
Evde yapılan doğumlarla ilgili yeni bir çalışma yaptıklarını ve artık Aile Hekimlerinin de evde doğumları takip edeceğini belirten Bakan Sayan Kaya, “evde yapılan doğumlarla ilgili bir tartışmada var. Orada da evde doğumlarda kadınları daha çok koruyan aile hekimleri tarafından durum düzenlemeleri gelecek. Aile hekimlerinin müdahil olabileceği durum söz konusu. Daha öncede sadece sözlü beyanla çocuk kabul edilirken şimdi aile hekimi tarafından durumun tespit edilmesi söz konusu. Burada itiraz edilen nokta erken yaşlarda zorla evlilikle ilgili hâlbuki nikah yaşı değişmiyor. Evde yapılan doğumlarda şuan sözel bildirim var. Yeni düzenlemede sözel bildirimin yanında aile hekimleri tarafından durum tespiti yapılacak. Bu noktada karşıt olma noktasında bu durumları değerlendirdiklerini düşünüyorum ve üzülüyorum” dedi.
“TÜRKİYE’Yİ BİR ÜS HALİNE GETİRECEĞİZ”
Yaşlıların önemine değinen Bakan Sayan Kaya Türkiye’yi yaşlı bakım noktasında bir üs haline getireceklerini vurgulayarak, “Bakanlığımız tüm hizmetlerde aile yanında bakımı esas alıyor. Biz yaşlılarımızı da aile yanında bakım yapılmasını önemsiyor ve destekliyoruz. Bu konuda Türkiye’de büyük bir ivme yakaladık Bugün engeli ve yaşlıların evde bakılması hizmeti 500 bin kişiye veriliyor. Devlet olarak huzur evlerinde 13 bin yaşlımıza çok güzel şartlarda bakımlarını sağlıyoruz. Önümüzdeki günlerde önemli çalışmalar yapacağız. Türkiye bu anlamda çok önemli bir üs haline gelebilecek bir ülke. Özel ve devletimizin huzur evleri var. Huzur evlerinde de ihtisaslaşmaya gidiyoruz. Bakım ve rehabilitasyonda yaşlılara en iyi şekilde bakmak için sistemlerimizi her gün güncelleştiriyoruz. Yaşlı yaşam evlerimiz var. 4 – 5 yaşlımız bir evde kalıyor. Kendi ihtiyaçlarını görebiliyorlarsa yapıyorlar yoksa personellerimiz yapıyor. Bu ortamlarda daha çok mutlu oluyorlar. Yaşlılar bizlerin başımızın tacı” dedi.
“HİÇBİR AYRIM YAPMIYORUZ”
Şehit yakınlarıyla özel olarak ilgilendiklerini vurgulayan Bakan Sayan Kaya, “Biz devlet olarak her zaman şehit yakınlarımızın gazilerimizin yanındayız. Onlar bize milletimizin emaneti. Bakanlığımız gerçekten her zaman şehit yakınları ve gazilerimize en iyi hizmeti vermek için çalışıyor. Vazife malulü ve vazife şehitlerimiz için istihdam hakları var. Ne yaparsak yapalım biliyoruz ki vatan için canını verenlerin yanında bizim yaptıklarımız hiçbir şey. Ücretsiz seyahat hakları var. Faizsiz konut kredisi hakları var. Şehit yakınlarımız ve gazilerimizin atamalarını da beklemeksizin yapıyoruz. Eskiden 6 ayda bir yapılıyordu şimdi sürekli yapıyoruz. Şehit yakınlarımız ve gazilerimizin yanındayım. Biz şehit yakınlarımız ve gazilerimizde hiçbir ayrım yapmıyoruz” ifadelerini kullandı.
“ENGELLİ İSTİHDAMINDA 100 BİNİN ÜZERİNE ÇIKTIK”
Ak Parti hükümetiyle birlikte engellilerin evlerinden çıkabildiklerini belirten Bakan Sayan Kaya engelli vatandaşlara yapılan çalışmalarla ilgili, “Ak Parti 2002 yılında iktidara geldiğinde engelliler evlerinden çıkarılmayan vatandaşlarımızdı. Ben o süreci çok iyi hatırlıyorum aileler engelli yakınlarını evlerden çıkarmaya çekiniyordu. Ak Parti engellilere yapılan haklar bakımından büyük bir devrim yaptı. Engellilerin hak ettiği şekilde yaşamalarını istiyoruz. Topluma karışmalarını istiyoruz. 500 bine yakın engelli ve yaşlımıza evde bakım desteği veriyoruz. Ak Parti’den önce bunlar yoktu. Engellilerimizin toplum hayatına katılmaları için istihdamın içerisinde olmaları gerekiyor diye düşünüyoruz. Yapılan E KPSS ile engelliler, dezavantajlı sınav sisteminden kurtuldular kamuda engelli memur sayısı 49 bin kişi. 5 bin 777’den 49 bine yükseldi. 92 bin özel sektörde engelli işçimiz var. Kamudaki engelli işçi sayışımız 10 bin 500 rakamlarında. Kamu ve Özel Sektör toplam 100 binin üzerine ulaşmış durumda. Engelliler için erişilebilirlik çok önemli. Kentlerin erişilebilir olması çok önemli. Bunun için kanuni düzenlemeler yaptık. Kentleri erişilebilir hale getirmek için çalışmalar yapıyoruz. Mimar ve mühendisleri eğitiyoruz ki yaptıkları yapıları erişilebilir şekilde inşa etsinler diye. Bu erişilebilir alanların sayısının artması gerekiyor ki onlar sosyal hayatın içerisinde olsun. İstihdam için korumalı işyerleri modeli var. Bu model üzerinde çalışıyoruz. Toplumu bilinçlendirme programlarımız var” dedi.
“BİNE YAKIN KİŞİNİN BAKANLIĞIMIZLA İRTİBATI KESİLDİ”
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndaki FETÖ ile mücadele çalışmalarına da değinen Bakan Sayan Kaya, “Biz 15 Temmuz’dan öncesinde de ben bakan olur olmaz, ASP Bakanlığında FETÖ ile alakası bulunanlarla ilgili bir çalışma başlatmıştım. Darbe sonrasında da başlattığımız çalışmalar neticesinde bine yakın kişinin bakanlığımızdan irtibatı kesildi. Mücadelemiz bitmedi. FETÖ çok sinsi bir terör örgütü. Bizim bunlarla mücadelemiz kararlılıkla devam edecek. Biz sadece çalışan personelimize değil, koruyucu ailelerimize de bu açıdan araştırma yapıyoruz. Terör örgütleriyle alakası olan ailelere hiçbir çocuğumuzu teslim edemeyiz. Terör örgütüyle de mücadelemize aynı kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.
“SURİYELİLERLE İLGİLİ ALGI OPERASYONU YAPILIYOR”
Suriyeli kadın ve çocuklarla yakından ilgilenildiğini vurgulayan Bakan Sayan Kaya Suriyelilere karşı bir algı operasyonu yapıldığını söyleyerek “Suriye’de savaş başladığından beri 600 binden fazla kadın çocuk katledildi. Ülkemizde 3 milyonu aşkın Suriyeli yaşıyor. İlk geldiği günden itibaren insan onuruna yakışır şekilde yaşam koşulları sunmaya devam ediyoruz. Ensar Muhacir kardeşliği anlamında vatandaşlarımız kapılarını açtılar. 26 Milyarın üzerinde Suriyelilere harcanan para var. Biz yaklaşık 600 binin üzerinde Suriyeli çocuğu eğitim sistemine dahil ettik. Suriyeli çocukların eğitim alması gerekiyor. Halen daha okula gitme imkanı olmayan çocuklar var. Tamamen AB fonlarından verilmek üzere şartlı eğitim yardımı projesi başladı. Hedef Suriyeli çocukların sokaklarda değil okullarda olması. Kamp dışında yaşayan Dezavantajlı Suriyelilere destek veriyoruz. Tamamen AB Fonlarından destek veriyoruz. Kadın ve çocuklara psikososyal destek hizmeti sunuyoruz. Savaşın en büyük travmasını kadınlar ve çocuklar yaşıyor. Sanki Suriyelilerin suç oranları çok yüksekmiş gibi bir algı operasyonu yapılıyor. Suriyeli kardeşlerimizle aramıza kimse ayrılık nifak tohumu sokamayacak. Ben inanıyorum ki orada Sayın Cumhurbaşkanımızın da Liderliğinde bir güvenli bölge oluşturulduğunda Suriyeliler evlerine dönmek istiyor. Çünkü herkes vatanında yaşamak istiyor” dedi
Tarih : 2.8.2017