Bakü`de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Kültür Bakanlığı`nın desteği, Anadolu Yayıncılar Derneği (AYD), Yeni Çağ Medya Grubu ve Azerbaycan Türkiye Evi organizatörlüğünde Anadolu`dan Karabağ’a: Türkiye-Azerbaycan Medya Forumu düzenlendi.
Forum`un açılış konuşmasını yapan Yeni Çağ Medya Grubu Agil Alesger, konukları selamlayarak katılımlarından dolayı teşekkür etti. Alesger, Forum`un önemine dikkat çekerek Azerbaycan ve Türkiye medyasının birlikte hareket etmesinin önemini vurguladı:
“Azerbaycan ve Türkiye arasında kardeşlikten stratejik müttefikliğe geçiş var. Düzenlediğimiz Forum`un yeni işbirliklerine olanak sağlayacağına inanıyoruz. Verdikleri destekten dolayı Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı`na teşekkürlerimizi iletiyor, başarılar diliyorum.”
Anadolu Yayıncılar Derneği (AYD) Başkanı Sinan Burhan konuşmasında enfermasyon savaşının gerekliliğine vurgu yaptı. AYD Başkanı, Karabağ savaşı sırasında da bilgi savaşının yaşandığını dile getirdi:
“Bugün burada çok önemli bir toplantı gerçekleştiriyoruz. Toplantının önemi Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin köklerinin derinliğinden kaynaklanıyor. Karabağ zaferi sırasında ve ondan sonra enfermasyon savaşı yaşandı. Bizim burada üzerimize düşen görev bilgi savaşında güçlü olmayı sağlamaktan ibarettir. Eğer bu anlamda başarı elde edemezsek haklı iken haksız duruma düşeriz.”
Azerbaycan Türkiye Evi Başkanı Tenzile Rüstemhanlı konuşmasında iki kardeş ülkenin tarihi bağlarına vurgu yaptı. Rüstemhanlı, Azerbaycan`la Türkiye arasında yalnızca kan bağının değil, ruh bağının olduğunu da söyledi:
“Türkiye her zaman Azerbaycan`ın yanında oldu. Azerbaycan da Türkiye`nin olmadığı yerde “Ben varım” dedi. Bizim sadece kan bağımız yoktur, hem de ruh bağımız vardır. Nuri Paşa`nın askerlerinin ruhu bayrağımızın üzerindedir. Aynı şekilde Azerbaycan da Çanakkale`de Türkiye için şehit vermiştir. Bizi şehitlerimizin ruhu da birleştiriyor.”
Medyanın jeopolitiği en iyi okuyan araçlardan birisi olduğuna dikkati çeken Türkiye`nin Azerbaycan Büyükelçisi Cahit Bağcı, üniversitelerde Avrupa Birliği alanındaki araştırma merkezleri kadar Kafkasya, Orta Asya, Hazar, Balkanlar, Orta Doğu araştırma merkezlerinin de olması gerektiğini ifade etti. Bağcı, jeopolitikteki değişimleri doğru okuyabilmek ve geleceği öngören politikalar oluşturabilmek için medya platformlarının önemli olduğunu söyledi. Şuşa Beyannamesi’nin Kafkaslar’ın yeni gerçekliklerinden birisi olduğuna işaret eden Bağcı, tüm platformların bu gerçekliğe göre fikir üretmesi, çalışması gerektiğini kaydetti.
Azerbaycan Medya Geliştirme Ajansı Şube Müdürü Natik Memmedli konuşmasına iki ülke medyası arasındaki ilişkilerin geleceğine yönelik hedeflerin net olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Bugün dijital faşizmle karşı karşıyayız. Biz bugün dijital faşizmle savaşıyoruz. Bizim Türkiye ile stratejik planlarımız var. Buna uygun şekilde net adımlar atacağız. Büyük medya ajanslarımız arasında anlaşmaların imzalanması da sadece bir başlangıçtır.”
Konuşmaların ardından panele geçildi.
Ülke TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öztürk`ün moderatörlüğünde yapılan Karabağ Zaferinde Azerbaycan-Türkiye Medyasının Rolü isimli birinci panelde milletvekili Sabir Rüstemhanlı, Takvim Gazetesi Ankara temsilcisi Ekrem Kızıltaş, Real TV Genel Yayın Yönetmeni Mir Şahin, Haber 7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli ve CNN Türk yorumcusu Güngör Yavuzaslan Vatan Savaşı sırasında ve ondan sonra Azerbaycan gerçeklerinin dünyaya ulaştırılmasında her iki ülke medyasının üstlendiği rol hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.
Türk Dünyası Medya İşbirliği Arayışları başlıklı ikinci panel Emin Pazarcı`nın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Panelde, Türkiye Gazetesi yazarı Rahim Er, KonTV Genel Yayın Yönetmeni Yaşar Toy, İpekyolu Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Seyfullah Türksoy, Aydınlık Gazetesi yazarı Gaffar Yakınca ve Azerbaycan Basın Konseyi Başkanı Eflatun Amaşov konuşma yaparak Türk devletleri arasında medya alanındaki işbirliği imkanlarının güncel durumu ve perspektifler hakkında fikirlerini bölüştüler, mevcut gidişatı masaya yatırdılar.
Forum sonunda hatıra resmi çektirildi. Forum çerçevesinde Azerbaycan`ın kültür başkenti Şuşa da ziyaret edilildi.
BÜYÜKELÇİLİK ZİYERETİ
Türkiye'den giden gazeteci heyeti Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı tarafından da kabul edildi. Büyükelçi Bağcı kabul sonrası gazeteciler ile hatıra fotoğrafı çektirdi.